24. 11. 2024   |   svátek má Emílie
 

Pravé italské tiramisu

Název Množství a jednotka
mascarpone 500 g
žloutek 3 ks
moučkový cukr 3 lžíce
smetana ke šlehání 250 ml
silná káva (espresso) 150 ml
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Porce: 4
Kuchyně: italská
Příprava: 20 min.
Vaření:
Mamut :-)


Nejtypičtější z typických italských moučníků je Tiramisu. V překladu tira mi su znamená "zvedni mě" nebo "vytáhni mě (nahoru)". Původ dezertu není zcela znám, jedna verze říká, že jej připravovaly ženy v den, kdy měly náročnou práci, aby je pak večer "vyzvedl" z únavy a postavil je na nohy (no nevím, taková kalorická bomba, ale píše se to), podle druhé verze je moučník pojmenovaný podle vrstvení (vytáhni mě nahoru). Další zase tvrdí, že jej připravovaly ženy mužům, když někam odjížděli (to se mi taky moc nezdá, praktičtější je určitě pečená bábovka nebo něco podobného, nikoliv dezert, který se jí lžičkou, a taky nejde moc dlouho skladovat díky syrovým vajíčkům). Ať je to jakkoliv, Tiramisu se dnes podává v celé Itálii a připravuje se v různých variantách, základem je vždy smetanové mascarpone, čerstvá vajíčka, cukr, silná káva, likér a dlouhé piškoty. Jedla jsem v Itálii i Tiramisu s lesním ovocem a bylo naprosto fantastické, i samotní italové mají na něj spoustu variací.



Postup
Nejprve uvaříme silnou kávu, nejlépe espresso, a nalijeme do misky.
Mascarpone, žloutky, cukr a šlehačku ušleháme do tužšího krému - elektrickým šlehačem šleháme asi dvě minuty, až krém přestane téct a drží na metličce.
Pokud máte strach ze syrových vajec, můžete žloutky nejprve ušlehat s cukrem ve vodní lázni.
Do vychladlé kávy přidáme malého panáka likéru - buďto Amaretto (mandlový likér), koňak, víno marsala, někde se dává i whiskey, dá se použít i rum.
Připravíme si misky nebo široké skleničky, nebo zvolíme větší, nejlépe hranatou nádobu, do které budeme dezert skládat.
Cukrářské piškoty Savoiardi namáčíme do kávy - jen rychle namočíme, okapeme, a vyložíme jimi dno formy - pokud dáváme do skleniček, bude asi potřeba piškoty nalámat. Máčíme opravdu jen lehce, kdybychom máčeli piškoty moc dlouho, budou rozmočené a v dezertu pak by byly jak bláto.

Jakmile máme dno celé vyložené piškoty, potřeme je polovinou krému, uhladíme stěrkou a pokračujeme druhým patrem - opět poklademe namočenými piškoty. Naneseme druhou vrstvu krému, zakryjeme alobalem nebo uzavřeme, a dáme do lednice vychladit alespoň na čtyři hodiny, nejlépe přes noc.
Před podáváním tiramisu poprášíme hořkým kakaem přes jemné sítko.

Poznámka:
Pokud je potřeba, aby bylo tiramisu i na efekt, je lepší udělat pro každou osobu zvlášť do misky nebo skleničky, tiramisu z větší nádoby se špatně porcuje, úhledné kostky se z něj podaří vyrobit jen málokdy.
Mascarpone lze z úsporných důvodů nahradit i lučinou, philadephií nebo i tvarohem, ale už to pak není pravé tiramisu, lučina a spol. má jiné složení a i chuťově jsou odlišné.
Totéž platí o piškotech, pravé tiramisu je pouze z dlouhých piškotů, které jsou nahoře pocukrované a celkově jsou sladší.
V mnoha původních receptech na tiramisu se místo šlehačky dává sníh z bílků, moučník je pak trošku odlehčenější, variant je ale více, v každé oblasti se recepty mírně liší, ta se šlehačkou je u nás doma nejoblíbenější.

Z tohoto množství je tiramisu pro 4 - 5 osob.


Další fotografie
 


RECEPTY

Okurky podle babičky Aničky

Postup: Koupíme si asi 5 kg nakládaček okurek, namočíme je do vody , kartáčkem očistíme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehna v kabátku

Postup: Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Pak je osolíme, posypeme paprikou, podle chuti... zobrazit recept

RECEPTY

Punč

Postup: Do vhodné láhve nalijeme rum, přidáme 4 hřebíčky, kousek celé skořice,... zobrazit recept

RECEPTY

Pišingr (Pischingerův dort)

Postup: Čokoládu nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme cukr, 4 lžíce mléka,... zobrazit recept

RECEPTY

Krémové ořechové rohlíčky

Postup: Na vále si připravíme těsto z hrubé mouky, mletého cukru, mletých vlašských... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Kraví hora

Hotel Kraví hora má stylovou NEKUŘÁCKOU RESTAURACI s dětským koutkem, která...